logo
Home » Aanbod » Seminaries » Nieuwe reglementering diensten en afstandsverkopen van goederen (E-commerce) - BRUSSEL
afdrukken PDF genereren
Afgelopen

Blijf op de hoogte
over nieuwe data:
seminaries@odisee.be
Soortgelijke opleidingen

van 24-09-19
tot 17-12-19
Grondige Snelcursus BTW - Najaar 2019 - BRUSSEL
van 04-02-20
tot 12-05-20
Grondige Snelcursus BTW - Voorjaar 2020 - GENT

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Nieuwe reglementering diensten en afstandsverkopen van goederen (E-commerce) - BRUSSEL (18/170 B)

Het kwam onlangs nog in de pers: meer en meer consumenten doen hun aankopen online. Meer en meer ondernemingen moeten dan ook voorbereid zijn om bestellingen en betalingen van over de hele wereld te ontvangen. Een hervorming van de btw-regeling voor e-commerce was dan ook onvermijdelijk.

In dit seminarie staan de recente btw-hervormingen rond e-commerce centraal. In de eerste plaats wordt stilgestaan bij de vereenvoudigde regeling voor Europese micro-ondernemingen die elektronische diensten verrichten voor particuliere afnemers in andere lidstaten. Daarna komt de nieuwe regel voor afstandsverkopen van goederen en voor de invoer van goederen in het kader van e-commerce aan bod.

Volgende vragen worden beantwoord:

- Wat houdt de nieuwe regeling voor Europese micro-ondernemingen juist in? Welke ondernemingen kunnen er een beroep op doen? Welke gevolgen heeft de nieuweregeling voor de bestaande MOSS-regeling? Is de nieuwe regeling verplicht? Is er iets voorzien voor niet-EU ondernemingen? Kunnen zij de MOSS-regeling blijven gebruiken?

- Hoe wordt de woonplaats van de klant vastgesteld onder de nieuwe regels?

- Welke factureringsregels moeten gevolgd worden?

- Hoe zien de nieuwe regels inzake afstandsverkopen eruit? Wanneer treden zij inwerking? Op welke goederen is zij van toepassing? Welke rol speelt de MOSS-aangifte in dit alles? Hoe wordt de MOSS-aangifte gewijzigd (indieningstermijn, hoe gebeuren rechtzettingen van eerdere aangiften)?

- Welke nieuwe regels zullen gelden t.o.v. de invoer van goederen met een lage waarde?

- Wat als de operator van een elektronische verkoopplatform tussenkomt bij afstandsverkopen van goederen door een niet-EU verkoper? Maakt het een verschil uit of de goederen van buiten de EU worden verzonden dan wel vanuit een andere EU-land worden verstuurd? Welke verplichtingen moet de operator naleven? Wanneer wordt de BTW in hoofde van het platform opeisbaar?

- Hoe wordt de samenwerking tussen de EU-lidstaten geregeld? Hoe zal btw-fraude worden bestreden?

Spreker

Jurgen Opreel
Managing partner De btw-lijn, lector UC Leuven Limburg, Prof. FHS