logo
Home » Aanbod » Seminaries » Waardebonnen en kortingsbonnen: alles wat u moet weten over de nieuwe btw‐regels in een voor- of namiddag - GENT
afdrukken PDF genereren
Prijs : € 195
Datum: 07 mei 2019
van 09.00 tot 12.30 uur

GENT
Clemenspoort vzw
Overwale 3
9000 GENT

Opmerkingen:

Dit seminarie vindt ook plaats op:

- Woensdag 8 mei 2019 van 13.30 tot 17.00 uur te LAAKDAL 
- Donderdag 9 mei 2019 van 14.00 tot 17.30 uur te BRUSSEL 

Geen soortgelijke opleidingen gevonden

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Waardebonnen en kortingsbonnen: alles wat u moet weten over de nieuwe btw‐regels in een voor- of namiddag - GENT (18/178 G)

Door de technologische ontwikkelingen en commerciële innovatie heeft het aanbod aan vouchers een enorme vlucht genomen, zowel wat de omvang van het gebruik als de  complexiteit betreft. De bestaande (verouderde) btw-regels voldoen niet langer om het gebruik van vouchers op een juiste wijze fiscaal te behandelen, waardoor eveneens verschillende interpretaties zijn ontstaan tussen de lidstaten.

Richtlijn 2016/1065/EU van de Raad van 27 juni 2016 voorziet daarom in een wijziging van de btw-regelgeving wat de behandeling van vouchers betreft. Deze nieuwe Europese wetgeving is van toepassing vanaf 1 januari 2019. De richtlijn maakt een rigide onderscheid tussen vouchers voor enkelvoudig en vouchers voor meervoudig gebruik. Maar voor wat betreft de tussenpersonen die vouchers verkopen, is de richtlijn minder duidelijk. Bovendien worden een aantal klassieke bonnen uitgesloten van de nieuwe regeling. We denken aan vervoerbewijzen, toegangskaartjes voor bioscopen en musea, postzegels en dergelijke. De FOD Financiën heeft een circulaire voorbereid waarin de omzetting van deze Richtlijn wordt toegelicht. De voornaamste vragen die zich in de praktijk stellen, betreffen wie de btw verschuldigd is en over welk bedrag (maatstaf van heffing) btw moet worden afgedragen.

Kortingsbonnen en spaarkaarten worden niet geviseerd in de nieuwe wetgeving. Maar net daar liggen een aantal pijnpunten. Recentelijk heeft het Hof van Justitie een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan die een belangrijke impact hebben op de btw-behandeling van kortingsbonnen en spaarkaarten.

In dit seminarie komen onder meer volgende aspecten aan bod op basis van een grondige studie van de voucherrichtlijn, de administratieve praktijk en de belangrijkste rechterlijke uitspraken:

-  onderscheid tussen vouchers, kortingsbonnen en betaalmiddelen;
-  onderscheid tussen vouchers voor enkelvoudig en meervoudig gebruik;
-  btw-heffing inzake handelingen met betrekking tot vouchers;
-  maatstaf van heffing bij de overdracht van vouchers;
-  de rol van tussenpersonen bij de verkoop van vouchers;
-  de btw-behandeling van de niet-ingewisselde vouchers;
-  bioscooptickets en vervoersbewijzen: enige wijziging?
-  kortingsbonnen uitgegeven door de winkel, de fabrikant en door een derde: verschil in behandeling;
-  spaarkaarten en btw: recente wijzigingen.

Spreker

Bart Buelens
Advocaat-vennoot Bloom Law Firm, Gastdocent FHS, Docent UCLL, Redactielid Fiscale Actualiteit