logo
Home » Aanbod » Seminaries » Vernieuwbouw versus nieuwbouw: inkomstenbelastingen en btw
afdrukken PDF genereren
Afgelopen

Blijf op de hoogte
over nieuwe data:
seminaries@odisee.be

Geen soortgelijke opleidingen gevonden

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Vernieuwbouw versus nieuwbouw: inkomstenbelastingen en btw (17/106)

De omschrijving van de begrippen “nieuwbouw” en “vernieuwbouw (of renovatie)” op btw-vlak stemt niet noodzakelijk overeen met de omschrijving op het vlak van de directe belastingen. En ook binnen beide fiscale regelgevingen, is de lijn tussen “nieuwbouw” en “vernieuwbouw” dun.

Op btw-vlak gelden er diverse tarieven. De voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief voor vernieuwbouw van 6 % lijken duidelijk, maar leiden in de praktijk tot talrijke problemen:
- welk tarief is van toepassing voor wie woont en werkt in dezelfde woning?
- Wat met werken die geen betrekking hebben op de eigenlijke woning?
- Wanneer wordt een verbouwing zodanig ingrijpend dat het om nieuwbouw gaat?
- Wat als je een woning vergroot? Wanneer is er in dit geval sprake van renovatie en wanneer zal de woning beschouwd worden als een nieuwbouw?

Niet alleen de rechtspraak, maar ook de Rulingcommissie (zie bijvoorbeeld de voorafgaande beslissingen nrs. 2016.023 en 2015.518 van 31 mei 2016) heeft de voorbije periode een aantal criteria naar voor geschoven die het onderscheid tussen vernieuwbouw en nieuwbouw helpen verduidelijken. Deze criteria komen in het seminarie uitgebreid aan bod.

Ook inzake directe belastingen refereren verschillende gunststelsels naar het begrip “nieuwbouw” (of daarmee gelijkgestelde verbouwingen). Denken we maar aan de vermindering van onroerende voorheffing voor een nieuw energiezuinig gebouw. De regionale verschillen in de onroerende voorheffing worden steeds groter.
De rechtbank van eerste aanleg te Leuven verduidelijkte onlangs dat het verbouwen van een woning tot afzonderlijke appartementen onder bepaalde voorwaarden beschouwd kan worden als een renovatie van een bestaande woning en dus niet als een nieuwbouw. In het seminarie wordt uiteengezet welke woning (nieuwbouwwoning, verbouwde woning) van welk ‘regionaal’ gunststelsel gebruik kan maken.

Sprekers

Pieter Debbaut
Tax Manager ERGO Insurance, Hoofdredacteur Belastinggids
Jurgen Opreel
Managing partner De btw-lijn, lector UC Leuven Limburg, Prof. FHS