logo
Home » Aanbod » Seminaries » Rechtsmisbruik in de praktijk: btw en inkomstenbelastingen - LAAKDAL
afdrukken PDF genereren
Prijs : € 195
Datum: 11 maart 2019
van 13.30 tot 17.00 uur

LAAKDAL
De Vesten
Kanaalweg 6 bus 1
2430 Laakdal

Opmerkingen:

Dit seminarie vindt ook plaats op:

> Vrijdag 15 februari 2019 van 13.30 tot 17.00 uur in GENT 
> Donderdag 21 februari 2019 van 14.00 tot 17.30 uur in BRUSSEL

Geen soortgelijke opleidingen gevonden

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Rechtsmisbruik in de praktijk: btw en inkomstenbelastingen - LAAKDAL (19/25 L)

Het begrip rechtsmisbruik is relatief nieuw in btw- en belastingszaken. In fiscale zaken vindt het begrip zijn oorsprong in rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie die nadien ook geïncorporeerd werd in het Wetboek van de inkomstenbelastingen.

Rechtsmisbruik houdt in dat men een louter kunstmatige constructie opzet zonder enig verband met de economische realiteit en die zuiver en alleen of toch zeker hoofdzakelijk louter om fiscale doeleinden werd opgezet. Dergelijke constructies zijn niet meer tolereerbaar volgens de wetgever, de rechtspraak en de rechters.

Rechtsmisbruik betekent niet dat het principe van de keuze voor de minst belaste weg wordt opgegeven, maar in elk geval wordt aan dit principe toch een flinke deuk toegekend. Het principe van de keuze van de minst belaste weg blijft aanvaard, maar de gemaakte keuze moet geënt blijven op de economische omstandigheden.

De oefening of er nog sprake is van een keuze voor een minst belaste weg dan wel een verboden rechtsmisbruik, is soms moeilijk en vormt soms een delicaat evenwicht.

Aan de hand van rechtspraak van het HvJ-EU en de nationale rechtbanken wordt hierop verder ingegaan en worden deze concepten uitgewerkt op een voor de toehoorder bevattelijke en begrijpelijke manier.


Spreker

Henri Vandebergh
Advocaat Gevaco Advocaten