logo
Home » Aanbod » Seminaries » Pensioenen fiscaal benaderd, in een grensoverschrijdende context - LAAKDAL
afdrukken PDF genereren
Afgelopen

Blijf op de hoogte
over nieuwe data:
seminaries@odisee.be

Geen soortgelijke opleidingen gevonden

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Pensioenen fiscaal benaderd, in een grensoverschrijdende context - LAAKDAL (18/169 L)

In Belgiƫ kennen aanvullende pensioenen een gunstige fiscale behandeling. Voor internationaal mobiele werknemers kunnen de fiscale gevolgen echter complex en soms ongunstig zijn. Sommige gepensioneerden verhuizen naar het buitenland om vervolgens hun aanvullend pensioen te laten uitbetalen. Afhankelijk van de plaats waar de opbouw van het pensioen geschiedt en waar de uitkering plaatsvindt, kan de belastingheffing grondig verschillen. In deze sessie zal specialist Pieter Gillemon vanuit een Belgisch perspectief praktisch ingaan op pensioenen die worden opgebouwd of uitgekeerd in een aantal courante landen zoals Nederland, Luxemburg, Frankrijk, etc. Waar schuilen de valkuilen? Welke mogelijkheden kan u benutten?

Voorts loodst de spreker u door de internrechtelijke fiscale bepalingen en de rulings die van belang zijn voor niet-verblijfhouders die in Belgiƫ een pensioen opbouwen.

In het seminarie krijgt u ook een update inzake de rechtspraak met betrekking tot het fiscale regime van in het buitenland opgebouwde pensioenen. Het recente cassatie arrest over de werking van de vrijstellingsmethode in het Belgisch-Nederlands dubbelbelastingverdrag komt vanuit pensioenperspectief eveneens aan bod.

Ten slotte behandelt de spreker de laatste stand van zaken inzake ZIV- en SOL inhoudingen op pensioenen die aan begunstigden in het buitenland worden uitbetaald.


Spreker

Pieter Gillemon
Director PricewaterhouseCoopers Tax Consultants, Gastdocent FHS