logo
Home » Aanbod » Seminaries » Onroerend goed en btw - BRUSSEL 2
afdrukken PDF genereren
Afgelopen

Blijf op de hoogte
over nieuwe data:
seminaries@odisee.be

Geen soortgelijke opleidingen gevonden

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Onroerend goed en btw - BRUSSEL 2 (18/54 2)

De federale regering heeft tijdens de laatste begrotingscontrole de hervorming van de btw-regels inzake onroerende verhuur goedgekeurd.

De nieuwe wetgeving zal een verregaande administratieve vereenvoudiging van de btw-regelgeving met zich mee brengen.  De btw-belastingplichtigen zullen niet langer gebruik moeten beroepen van complexe optimalisatietechnieken om de onroerende verhuur aan btw te laten onderwerpen. Verschillende administratieve circulaires zullen overbodig worden (bv. inzake bedrijvencentra, shoppingcentra, opslagplaatsen, . . .).

Naast de keuzemogelijkheid om de verhuur van professioneel gebruikte gebouwen (B2B verhuur) aan btw te onderwerpen, wordt ook voorzien in een verplichte btw-heffing voor de kortdurende verhuur van onroerende goederen zowel in een B2B als een B2C context.

Volgende notificatie is in de ministerraad aangenomen:

BTW onroerende verhuur
De btw-regels inzake onroerende verhuur worden vanaf 1 oktober 2018 gewijzigd. Om de concurrentiehandicap met de buurlanden weg te werken, investeringen aan te moedigen en de btw-regelgeving verder te vereenvoudigen, wordt een optionele btw-heffing ingevoerd voor de verhuur van professioneel gebruikte gebouwen of gedeelten van gebouwen. De optie moet worden uitgeoefend door zowel de verhuurder als de btw-plichtige huurder. De nieuwe regels gelden enkel voor nieuwbouwprojecten, met inbegrip van fundamentele vernieuwbouw. Wordt gekozen voor dit stelsel, dan geldt een herzieningstermijn van 25 jaar. Daarnaast wordt ook voorzien in een verplichte btw-heffing op de kortdurende verhuur van onroerende goederen met uitzondering van onroerende goederen die worden aangewend voor bewoning en voor handelingen van sociaal-culturele aard.

Tevens komt de problematiek van het “nieuwe gebouw” aan bod. Wanneer is een onroerend goed nieuw? Hoeveel btw moet er in dat geval aangerekend worden, 6% of 21%? Kan of moet de grond ook onder toepassing van btw verkocht worden? Moet de koper nog registratierechten betalen in het geval er reeds btw werd aangerekend? Welke verplichtingen dien ik als verkoper te voldoen bij de btw-administratie? Hoe gebeurt de verwerking in de btw-aangifte?

Spreker

Thierry Charon
Vennoot Loyens en Loeff Belastingconsulenten, Prof. FHS