logo
Home » Aanbod » Seminaries » Grondige hervorming van het erfrecht - LAAKDAL
afdrukken PDF genereren
Afgelopen

Blijf op de hoogte
over nieuwe data:
seminaries@odisee.be

Geen soortgelijke opleidingen gevonden

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Grondige hervorming van het erfrecht - LAAKDAL (17/169 L)

Het erfrecht was gedurende 200 jaar een baken van standvastigheid in de woelige wateren van de wisselende wetgeving. De Wet van 31 juli 2017 (B.S. 01/09/2017) hervormt het erfrecht ten gronde.

De wijziging hebben betrekking op:
● Hervorming van de reservataire erfdelen van kinderen en ouders;
● Gebruik van erfovereenkomsten (familiepact);
● De wijze van inbreng en inkorting en waardebepaling van geschonken kavels.

Voor de praktijk zijn de effecten zeer diepgaand. Vooral in het verleden opgezette “structuren” zullen opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden.

Het wordt mogelijk een verklaring voor een notaris af te leggen zodat de oude modaliteiten van een schenking van toepassing blijven. Heeft het nog zin om vòòr de inwerkingtreding op 1 september 2018 te schenken onder de huidige regelgeving of is het beter te wachten tot na 1 september ? Maar schuilen daar dan fiscale gevaren in ?

Ook de introductie van een familiepact (een globale notariële erfovereenkomst tussen de ouders en hun kinderen) brengt vernieuwing in het erfrecht.  In die overeenkomst kunnen de ouders reeds tijdens hun leven en samen met hun kinderen de toewijzing en verdeling van hun nalatenschap regelen, zonder dat dit achteraf nog door de kinderen in vraag kan worden gesteld. Daar zijn echter voorwaarden aan verbonden.

Tijdens dit seminarie wordt een overzicht gegeven van de nieuwe wetgeving en worden advies gegeven of het al dan niet voordeliger is om de bestaande planning onder het nieuwe erfrecht te plaatsen.

Dit seminarie is een must voor notarissen, medewerkers van een notariaat, advocaten, vermogensplanners, accountants, belastingconsulenten en boekhouders.

Spreker

Nathalie Labeeuw
Advocaat-vennoot Cazimir Advocaten, Gastdocent FHS