logo
Home » Aanbod » Seminaries » Familiaal vermogensrecht - BRUSSEL
afdrukken PDF genereren
Afgelopen

Blijf op de hoogte
over nieuwe data:
seminaries@odisee.be

Geen soortgelijke opleidingen gevonden

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Familiaal vermogensrecht - BRUSSEL (18/38)

Het erfrecht was gedurende 200 jaar een baken van standvastigheid in de woelige wateren van de wisselende wetgeving. De Wet van 31 juli 2017 (B.S. 01/09/2017) heeft het erfrecht ten gronde hervormt.

De introductie van een familiepact (een globale notariƫle erfovereenkomst tussen de ouders en hun kinderen) brengt vernieuwing in het erfrecht. In die overeenkomst kunnen de ouders reeds tijdens hun leven en samen met hun kinderen de toewijzing en verdeling van hun nalatenschap regelen, zonder dat dit achteraf nog door de kinderen in vraag kan worden gesteld. Daar zijn echter voorwaarden aan verbonden.

Na een periode van meer dan 40 jaar, wordt ook het huwelijksvermogensrecht grondig opgefrist. Ondanks het feit dat de basisprincipes hun deugdelijkheid hebben bewezen, zullen er een aantal wijzigingen plaatsvinden die gebaseerd zijn op 3 hoofddoelstellingen, nl. een verfijning van de regels van het wettelijk stelsel, een betere wettelijke omkadering van het stelsel van scheiding van goederen en een zoektocht naar evenwicht wat de positie van de langstlevende echtgenoot in het huwelijksvermogensrecht en het erfrecht betreft.

In het verlengde van de wijziging van het huwelijksvermogensrecht, voert de Vlaamse Regering meer duidelijkheid in rond het finaal verrekenbeding enerzijds en verblijvingsbedingen/keuzebeding met last anderzijds.

Uiteraard mag in het kader van het familiaal vermogensrecht de zorgmacht niet ontbreken. Vergrijzing van de bevolking, verstandelijke beperkingen en handicaps kunnen ervoor zorgen dat mensen niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Omdat familielenden niet steeds staan te springen om deze zorg op zich te nemen, kan de rechter een zorgmachtiging uitvaardigen waarin een keuze wordt gegeven van verschillende vormen van verplichte zorg. Hoe ziet de zorgmacht eruit? Wat als er onenigheid is tussen de familieleden? Voor wie zijn de kosten? Wie kan een zorgmacht aanvragen? Is beroep mogelijk?

Dit seminarie is een must voor notarissen, medewerkers van een notariaat, advocaten, vermogensplanners, accountants, belastingconsulenten en boekhouders.

Spreker

Nathalie Labeeuw
Advocaat-vennoot Cazimir Advocaten, Gastdocent FHS