logo
Home » Aanbod » Seminaries » De kwalificatie van inkomsten uit puur digitale transacties – een internationaal perspectief - BRUSSEL
afdrukken PDF genereren
Afgelopen

Blijf op de hoogte
over nieuwe data:
seminaries@odisee.be

Geen soortgelijke opleidingen gevonden

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

De kwalificatie van inkomsten uit puur digitale transacties – een internationaal perspectief - BRUSSEL (19/35 B)

In de afgelopen jaren heeft de snelle ontwikkeling van de informatietechnologie de manier waarop bedrijven werkzaam zijn, veranderd. De digitalisering van de economie heeft bedrijfsprocessen vergemakkelijkt en heeft tot een verbeterde kostenefficiëntie geleid. Daarnaast heeft digitalisering ook geleid tot de ontwikkeling van 'puur digitale' transacties, i.e. transacties waarbij het essentieel voorwerp het bekomen van een digitaal product of dienst is. Voorbeelden van dergelijke transacties zijn onder andere: cloud computing, de verkoop van digitale inhoud of software, online streaming en online gaming.
 
De toegenomen digitalisering van de economie heeft geleid tot uitdagingen op het gebied van de vennootschapsbelasting op internationaal niveau. Aan de ene kant hebben verschillende belanghebbenden hun bezorgdheid geuit over belastingontwijking en -ontduiking (BEPS) van digitale multinationale bedrijven. Aan de andere kant gaan de uitdagingen op fiscaal vlak verder dan de BEPS-discussie, omdat digitale bedrijfsmodellen de fundamenten van de huidige internationale fiscaliteit in twijfel trekken.
 
Tijdens het doctoraatsseminarie zal kort een algemene uitleg worden gegeven over het onderzoek, maar het seminarie zal essentieel handelen over een deelaspect ervan, namelijk de mogelijke kwalificatieproblemen van puur digitale transacties voor fiscale doeleinden op internationaal niveau. Hierbij zal ingegaan worden op de richtlijnen vooropgesteld door de OESO en de VN betreffende software transacties. Er zal ook kort worden ingegaan op praktijken in dubbelbelastingverdragen en een aantal specifieke landen daar waar het relevant is.

Spreker

Dina Scornos
Doctorandus Instituut voor Fiscaal Recht KU Leuven