logo
Home » Aanbod » Seminaries » Cafetariaplannen in de lift - LAAKDAL
afdrukken PDF genereren
Prijs : € 195
Datum: 06 december 2019
van 9.00 tot 12.30 uur

LAAKDAL
De Vesten
Kanaalweg 6 bus 1
2430 Laakdal

Opmerkingen:

Dit seminarie vindt ook plaats op:

> woensdag 27 november 2019 van 14u00 tot 17u30 in BRUSSEL
> woensdag 4 december 2019 van 13u30 tot 17u00 in GENT

Geen soortgelijke opleidingen gevonden

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Cafetariaplannen in de lift - LAAKDAL (19/165 L)

Niet enkel flexibel werken zit in de lift, ook flexibel verlonen vindt in het Belgische bedrijfsleven meer en meer toepassing. Flexibele verloningsplannen of cafetariaplannen op basis waarvan werknemers deels zelf kunnen bepalen waaruit hun loonpakket bestaat door een keuze te maken uit de door hun werkgever aangeboden extralegale voordelen, komen fel in opmars. De extralegale voordelen kunnen bijvoorbeeld een bedrijfswagen of een elektrische fiets zijn, maar ook aandelenopties kunnen in veel gevallen door de werknemers gekozen worden ter aanvulling van hun maandelijks loon.

In dit seminarie wordt gefocust op de meest voorkomende vormen van cafetariaplannen, waarbij bijzondere aandacht gaat naar welk deel van het loon precies wordt omgeruild (naar units, punten, een virtueel budget, enz.) en wat hierbij de keuzemogelijkheden zijn. Zo zijn er ook rulingbeslissingen waarbij werknemers in ruil voor het bekomen van het extralegaal voordeel een deel van hun maandelijks brutoloon inleveren. Vragen die in dit seminarie beantwoord worden zijn op welk loon de betreffende werknemers belastbaar zijn en op welk moment het gekozen voordeel belastbaar is en hoe het fiscaal wordt behandeld (zowel inzake inkomstenbelastingen als inzake btw). Het antwoord op de laatste vraag vormt een complex gegeven, vooral als de werknemer gekozen heeft voor aandelenopties als extralegaal voordeel. Het is overigens naar aanleiding van het toekennen van aandelenopties in ruil voor een deel van de vaste en/of variabele bezoldiging dat de rulingcommissie een eigen invulling heeft gegeven aan het al dan niet disproportioneel karakter van de toekende opties of warranten ten opzichte van de gebruikelijk toegekende bezoldigingen.

Dat cafetariaplannen fel in opmars zijn, wordt geïllustreerd door verschillende voorafgaande beslissingen die in de voorbije periode werden gepubliceerd over de fiscale behandeling van dergelijke plannen. In het seminarie worden deze rulings opgelijst en worden duidelijke lijnen in de visie van de Rulingcommissie gedestilleerd. Bovendien belichten deze rulings ook een aantal minder gekende standpunten inzake de fiscale behandeling van bepaalde toegekende voordelen, en dit zowel wat de al dan niet aftrekbaarheid bij de werkgever betreft, als wat de al dan niet belastbaarheid bij de werknemer betreft.

Sprekers

Nathalie Nimmegeers
Senior Tax Advisor BNP Paribas Fortis, Gastdocent FHS
Luc Saliën
Collegelid Dienst Voorafgaande Beslissingen, FOD Financiën, Prof. FHS