logo
Home » Aanbod » Seminaries » Cafetariaplannen in de lift - BRUSSEL
afdrukken PDF genereren
Prijs : € 195
Datum: 27 november 2019
van 14.00 tot 17.30 uur

BRUSSEL
ODISEE Hermes-gebouw
Stormstraat 2
1000 Brussel

Opmerkingen:

Dit seminarie vindt ook plaats op:

> woensdag 4 december 2019 van 13.30 tot 17.00 uur in GENT
> vrijdag 6 december 2019 van 9.00 tot 12.30 uur in LAAKDAL

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Cafetariaplannen in de lift - BRUSSEL (19/165 B)

Niet enkel flexibel werken zit in de lift, ook flexibel verlonen vindt in het Belgische bedrijfsleven meer en meer toepassing. Flexibele verloningsplannen of cafetariaplannen op basis waarvan werknemers deels zelf kunnen bepalen waaruit hun loonpakket bestaat door een keuze te maken uit de door hun werkgever aangeboden extralegale voordelen, komen fel in opmars. De extralegale voordelen kunnen bijvoorbeeld een bedrijfswagen of een elektrische fiets zijn, maar ook aandelenopties kunnen in veel gevallen door de werknemers gekozen worden ter aanvulling van hun maandelijks loon.

In dit seminarie wordt gefocust op de meest voorkomende vormen van cafetariaplannen, waarbij bijzondere aandacht gaat naar welk deel van het loon precies wordt omgeruild (naar units, punten, een virtueel budget, enz.) en wat hierbij de keuzemogelijkheden zijn. Zo zijn er ook rulingbeslissingen waarbij werknemers in ruil voor het bekomen van het extralegaal voordeel een deel van hun maandelijks brutoloon inleveren. Vragen die in dit seminarie beantwoord worden zijn op welk loon de betreffende werknemers belastbaar zijn en op welk moment het gekozen voordeel belastbaar is en hoe het fiscaal wordt behandeld (zowel inzake inkomstenbelastingen als inzake btw). Het antwoord op de laatste vraag vormt een complex gegeven, vooral als de werknemer gekozen heeft voor aandelenopties als extralegaal voordeel. Het is overigens naar aanleiding van het toekennen van aandelenopties in ruil voor een deel van de vaste en/of variabele bezoldiging dat de rulingcommissie een eigen invulling heeft gegeven aan het al dan niet disproportioneel karakter van de toekende opties of warranten ten opzichte van de gebruikelijk toegekende bezoldigingen.

Dat cafetariaplannen fel in opmars zijn, wordt geïllustreerd door verschillende voorafgaande beslissingen die in de voorbije periode werden gepubliceerd over de fiscale behandeling van dergelijke plannen. In het seminarie worden deze rulings opgelijst en worden duidelijke lijnen in de visie van de Rulingcommissie gedestilleerd. Bovendien belichten deze rulings ook een aantal minder gekende standpunten inzake de fiscale behandeling van bepaalde toegekende voordelen, en dit zowel wat de al dan niet aftrekbaarheid bij de werkgever betreft, als wat de al dan niet belastbaarheid bij de werknemer betreft.

Sprekers

Nathalie Nimmegeers
Senior Tax Advisor BNP Paribas Fortis, Gastdocent FHS
Luc Saliën
Collegelid Dienst Voorafgaande Beslissingen, FOD Financiën, Prof. FHS