logo
Home » Aanbod » Seminaries » Aangifte & Woonfiscaliteit: opfrissing van “capita selecta” - BRUSSEL
afdrukken PDF genereren
Afgelopen

Blijf op de hoogte
over nieuwe data:
seminaries@odisee.be

Geen soortgelijke opleidingen gevonden

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Aangifte & Woonfiscaliteit: opfrissing van “capita selecta” - BRUSSEL (18/47 B)

De woonfiscaliteit en de aangifte van bestaande en nieuwe leningen in verband met woningen heeft al veel vragen opgeroepen en zorgen veroorzaakt in kantoren en bij medewerkers. De stroom aan nieuwe regelgeving is nog niet ten einde en vooral de Gewesten hebben zich op dit vlak niet onbetuigd gelaten.

Zo heeft het Vlaams Gewest de Geïntegreerde Woonbonus en het Waals Gewest het stelsel van de Chèque Habitat ingevoerd (decreet van 20 juli 2016). Daarnaast heeft het Vlaams Gewest andere belangrijke wijzigingen aan het stelsel van doorgevoerd (decreet van 23 december 2016). In Brussel werd de woonbonus afgeschaft en met ingang van 1 januari 2017 vervangen door een verhoging van de korting van registratierechten.

Met het oog op het correct invullen van de fiscale aangifte personenbelasting worden tijdens dit seminarie enkele speciale gevallen van de woonfiscaliteit op praktische wijze behandeld. Uniek is de actieve betrokkenheid van de deelnemers tijdens het oplossen van de oefeningen. Om te participeren aan het seminarie, is dan ook enige voorkennis van de woonfiscaliteit vereist.

Er wordt onder meer nagegaan welke problemen zich kunnen stellen als in 2017 een lening is afgesloten terwijl er nog één of meer leningen liepen die vóór of na 2005 zijn afgesloten. Of wanneer in 2017 een hypotheekoverdracht heeft plaatsgevonden of een vroeger krediet terug is opgenomen. Ook wordt gekeken naar de impact die de wijzigingen aan de gewestelijke voordelen inzake “eigen-woning-fiscaliteit” hebben op de aanrekening van de federale korf van het langetermijnsparen.

Spreker

Maurice De Mey
Belastingconsulent, Prof. FHS